За период от година и половина Антонио Конте си спечели реномето на най-мразения треньор в своята родина. Темпераментният специалист прие изненадващо офертата на „Интер“, големия съперник на любимия му „Ювентус“, където направи кариера първо като футболист, а след това и като наставник. И веднага бе заклеймен в Торино. Но на „Джузепе Меаца“ бившият селекционер на Италия се превърна в твърде скъп провал. 

В сряда „нерадзурите“ отпаднаха звучно от Шампионската лига, след като в мача на истината с „Шахтьор“ (Донецк) стигнаха само до 0:0. Ремито коства на гранда от Милано мястото му в Европа, финиширайки последен в групата с „Реал“ (Мадрид), „Борусия“ (Мьонхенгладбах) и украинския тим. И на свой ред привържениците на клуба на момента посочиха с пръст основния виновник – Антонио Конте! 

Видимо е, че турнирът на богатите е твърде голяма лъжица за треньора, чийто най-голям успех в надпреварата е… 1/4-финал през сезон 2012/13 именно със „Старата госпожа“. Следват общо 3 отпадания в групите и само още веднъж достигане до елиминационната фаза с провал още на 1/8-финалите. Така скъпоплатеният треньор фиксира едва 3 победи в последните 15 двубоя.

Срещу украинците „Интер“ имаше 90 минути на разположение, за да поправи грешките от първите 4 срещи, когато така и не успя да вземе победа. Спечели единствено в Германия при петата визита. Но дори с този успех на състава на стойност 655 млн. евро и хвърлени близо 200 млн. за селекция в ерата "Конте", провалът не бе избегнат. След последния съдийски сигнал критиките заваляха. Най-честата бе свързана с късните смени и появата на Кристиан Ериксен едва в заключителните 6 минути. Вместо датския национал и финалист в Шампионска лига от 2019-а, на терена повече от 80 минути бе Роберто Галярдини.

Пресата пък не пропусна да припомни, че Конте е най-скъпоплатения наставник на Апенините. Годишното му възнаграждение възлиза на 12 млн. евро. А бездната между него и вторият най-котиран специалист е 9.5 млн. Номер 2 в Италия по заплата е Паоло Фонсека от „Рома“ с 2.5 млн.

Другите 3 италиански представителя в турнира – „Ювентус“, „Лацио“ и „Аталанта“ са на 1/8-финал, а техните наставници съответно Андреа Пирло (1.8 млн. евро), Симоне Индзаги (2 млн.) и Джан Пиеро Гасперини (2.2 млн.) прибират взети заедно наполовина от заплатата на Конте. 

Въпреки, че втора поредна година да прескочи групите с „Интер“, треньорът отказа да потърси вината в себе си.

„Вие може да си имате свое мнение, но аз не съм съгласен с него – обяви Конте. - Смятам, че отборът даде максимума от себе си и направи всичко, което трябваше. Невероятно е, че в два мача доминирахме над „Шахтьор“, но не отбелязахме гол. Не съм съгласен, че ни е липсвала решителност, въобще не съм съгласен. Трябва да оценявате нещата реално, а не емоционално след такова отпадане. Има голямо разочарование, но не съм съгласен, че ни е липсвала решителност, фокус и агресия. Липсваше ни гол, както бе през повечето мачове в Шампионската лига. Нямахме късмет и с реферите, и с ВАР. Върнете се назад и вижте в колко ситуации бяхме ощетени. След всичко казано, признавам, че има разочарование, но когато не вкараш гол, няма как да победиш.“

Самонадеяният наставник получи неочакван удар от свой колега. Треньорът на „Интер“ бе атакуван директно в ефира на “Скай“ от славния Фабио Капело.

„Струва ми се, че „Интер“ опита да спечели този двубой, но без необходимата спортна злоба – заяви величието в минутите след мача. - Бил си футболист и треньор и знаеш какво имам предвид…“ . Конте обаче отказа да влезе в диалог.

„Нямате ли план Б при такива ситуации?“, продължи риторично легендарният специалист, водил за последно китайския „Джиангсу Сунинг“. Конте отвърна лаконично „Да, имахме такъв“, надявайки се с това да приключи разговора. „Не го видях, не го видях“, продължи някогашния наставник на „Реал“, „Рома“ и „Ювентус“. „Имаме план Б и за ситуацията, но няма да коментирам сега какъв.  Ако го сторя ще бъде пълно бедствие тази вечер. Сега каквото и да кажа ще бъде неутрализирано.“

Но дори и след тези думи Капело не пощади Конте„Как може да твърдиш, че „Шахтьор“ е променил схемата си на игра? Най-малкото, което трябва да прави един треньор, е да изучава съперника и да има план Б. Аз не видях такъв, „Интер“ е като влак, влязъл в една релса и не може да промени нищо.“

Италианският клуб се размина със сериозни финансови приходи. „Интер“ пропусна около 10 млн. за участие в следващата фаза само от УЕФА, а сумите за потенциално присъствие на 1/4-финал логично нарастват. Бонуси бяха предвидени и от спонсорите, но такива сега няма да има. И едва ли ще е изненада, ако през лятото на „Джузепе Меаца“ свият бюджета предвид скъпоплатените футболисти и многомилионните трансфери при настоящият треньор. Големият въпрос засега остава без отговор  – докога ще продължи съвместната работа между гранда от Милано и сеньор Конте.

Материал на "Труд"